Wat is jouw levensdoel?

Als je jong bent kun je nog veel uitstellen. Het gevoel van urgentie is minder groot, dan wanneer je ouder bent. Het veranderen van werk, het aangaan van een vaste relatie, het geld opzij leggen voor je oude dag zijn allemaal dingen van latere zorg.

Als je eenmaal de 50 bent gepasseerd wordt dit anders. Langzaam maar zeker begint er een besef van tijdelijkheid door te dringen. Nog één keer een grote liefde, nog één keer een interessante carrière move. En ondertussen begint dat vervelende gevoel te knagen dat je wellicht te oud bent voor een verandering.

Uitzichtloze situatie

Een uitzichtloze situatie is de open deur naar een andere situatie. Ik weet nog dat ik op een zaterdagochtend in bed lag en constateerde dat ik niet gelukkig was. Ik dacht letterlijk: “Op dit moment zou ik wel een wonder kunnen gebruiken”. Direct daarop schoot door mijn hoofd dat ik daarover al jarenlang een ongelezen boek in de boekenkast had staan. Ik wist het direct te vinden en begon te lezen in een Cursus in Wonderen. Dit boek hielp mij de situatie te relativeren en vooral om er op een andere manier naar te kijken.

Je hart volgen - een moedige keuze?

Langzaam maar zeker kwam ik tot de ontdekking dat ik geen zin meer had in mijn leven als directeur van een prachtige SBO-school en ik besloot ontslag te nemen om op een andere manier richting te geven aan mijn leven.

Veel mensen vonden dit een moedige beslissing, ik heb het verstandige van dit besluit echter regelmatig in twijfel getrokken. Het was minder makkelijk om opdrachten te krijgen dan ik had gedacht en toen ik eindelijk een leuke klus kreeg, belandde ik in het ziekenhuis met een blindedarm complicatie.

Ik kreeg een prachtige huurwoning onder ogen, ideaal voor mijn coachingspraktijk, maar eigenlijk te duur voor iemand die geen vast inkomen heeft. Toch greep ik ook deze kans, midden in de huizencrisis, waardoor ik mijn woning met verlies verkocht.

Alles zou een stuk makkelijker zijn gegaan als ik gewoon was blijven werken. Dan was ik doorbetaald tijdens ziekte, had ik geen geld verloren door een verhuizing en was ik nog steeds bezig met het opbouwen van mijn pensioen.

Steun van Hogerhand?

Juist toen ik dacht dat ik mijn huis weer moest opgeven en een baan moest zoeken om als invaller voor de klas te gaan staan, kreeg ik een fantastische interimklus aangeboden. En – zo gaat dat dan vaak – ik werd meteen gevraagd door nog een ander bureau. 

In plaats van in te teren kon ik sparen. Ik kon deeltijd werken zodat ik alle tijd had om dingen te doen die ik ook leuk en belangrijk vond. Het was net alsof het Universum mijn vertrouwen beloonde. Tegen alle verwachtingen ging het opeens fantastisch.

Je hart volgen, een onberekenbare route

De reden waarom ik dit persoonlijke verhaal vertel, is om aan te geven dat het niet altijd even makkelijk is om je hart te volgen. Het is een route van onverwachte wendingen. En toch kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat ik er geen dag spijt van heb gehad.

Eigenlijk was ik wel nieuwgierig hoe mijn leven verder zou gaan als ik mijn huur moest opzeggen. Waar zou ik terechtkomen? En zou ik eigenlijk nog wel voor een klas kunnen staan? Ik had al jaren geen ervaring meer als leerkracht. Zou ik het nog leuk vinden om met kinderen te werken?

Vaak moest ik aan mijn oude moeder denken, die erop stond dat ik onderwijzeres zou worden. “Dan heb je altijd een baan,” had ze gezegd. “Er is altijd wel behoefte aan goede onderwijzers.” In mijn hart was ik dankbaar omdat ik mogelijkheden en kansen had. Ik wist dat het goed zou komen, mischien wel omdat ik meer in kansen dacht dan in onmogelijkheden.

Investeren in ontwikkeling

Ik bleef geld uitgeven voor mijn persoonlijke ontwikkeling en volgde cursussen op het gebied van coaching en familieopstellingen. Ook liet ik mij coachen omdat ik verder wilde komen. Ik wilde in contact blijven met mijn innerlijke kracht en leren hoe ik die stem kon blijven volgen. Deze persoonlijke trajecten gaven prachtige inzichten.

Je zou kunnen zeggen dat de stappen op het gebied van de zakelijke ontwikkeling aanvankelijk stagneerde, maar dit kwam mijn persoonlijke ontwikkeling ten goede. Het vertrouwen in de Kracht, die in staat is om uit een kastanje een kastanjeboom te laten groeien,  bleek terecht te zijn.

Niet alleen heb ik op dit moment voldoende financiële ruimte, vorig jaar is ook een grote, nieuwe liefde op mijn pad gekomen. Mijn geluk is in de afgelopen jaren alleen maar groter geworden.

Het bepalen van je levensdoel

Sommige mensen weten al direct wat hun levensdoel is. Ik vond dat echter niet zo een makkelijk pad, het kwam mij voor of idealisme en verstand hierover met elkaar in conflict waren. Je kunt geen geld verdienen met dromen leek mijn credo te zijn. Toch heb ik op het gebied van mijn carrière altijd wel risico’s durven nemen. Misschien volgde ik niet altijd mijn idealen; ik heb wel altijd gedaan wat ik leuk vond om te doen.

Waarom leef je?

De vraag ‘waarom leef ik’ is eigenlijk te groots om een antwoord op te geven en tegelijkertijd is het antwoord al bekend. Je leeft om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Deze doelstelling druist in tegen wat we geleerd hebben over doelen. Het is niet SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdig), maar wel wijs, al is je eerste en natuurlijke reactie dat je begint met protesteren.

Mijn gedachten waren: Het is te vaag, te algemeen, wat is een betere wereld en hoe zou ik daaraan kunnen bijdragen? Maar mijn protest hield voornamelijk in dat ik dacht die ik dingen MOEST. Moet ik nu vegetariër worden? Moet ik mijn geld weggeven? Moet ik milieu activiste worden?

Leven zonder betekenis

Dit alles wordt ingegeven door het feit dat we eigenlijk niet goed zonder betekenis kunnen leven. Een betere wereld moet aan eisen voldoen en die eisen vragen blijkbaar een offer. Want wat is die betere wereld precies? Is het een groenere wereld? Is het een vreedzame wereld? Is het een gelovige wereld? Is het een wereld waarin verschillen worden gewaardeerd? Is het een strenge wereld? Is het een gelukkige wereld?

Het komt mij voor alsof dit soort definities niet echt bijdragen aan een betere wereld. Ze zijn normatief en normen hebben tot gevolg dat ik niet alleen iets aan mijzelf opleg, maar dat ik hieraan ook het recht ontleen om anderen iets op te leggen.

Weg met het moeten

Je levensdoel heeft niets met moeten te maken. Vanaf het moment dat je je innerlijke stem volgt gaat het vooral om het ont-moeten. Moeten wordt door het ego ingegeven. Ont-moeten of de verbindingen aangaan is het pad van je Innerlijke gids.

Het aangaan van verbindingen is niet normatief. Het gaat erom dat je er voor  elkaar bent. Een echte verbinding is per definitie oordeelloos en daarmee niet iets, dat we gemakkelijk aangaan. Het is een verbinding waarbij je de stem van je eigen ego het zwijgen oplegt en er alleen maar bent. Het is de ruimte die je creëert voor de ander zodat hij naar zijn eigen innerlijke stem kan luisteren. 

Hoe ouder je bent, hoe beter je dit lukt. Jonge mensen volgen vaak de stem van het moeten. Voor ons – vrouwen boven de vijftig – hoeft dat niet meer zo. Wij leren hierom te glimlachen. Daarom houden kleinkinderen vaak zoveel van hun wijze grootmoeders. Wij geven hen de natuurlijke ruimte om zichzelf te zijn.

Grootmoeder belangrijk voor kleinzoon

Het realiseren van je levensdoel

Ik wil bijdragen aan een betere wereld. Met name ‘geluk’ was een onderdeel dat mij aansprak. Het bijzondere was dan ook dat alles was met dit onderwerp te maken had min of meer vanzelf op mijn pad kwam. Ik ging een cursus volgen van Robert Holden, een Britse psycholoog die werkzaam is op het gebied van positieve psychologie en welzijn. Hij wordt in Groot-Brittannië beschouwd als de grootste expert in Happiness en ik was dan ook aan het goede adres. Ik bracht zijn inzichten in praktijk en besloot uiteindelijk om deze kennis verder uit te dragen.

Het resultaat was dat de invulling bepaald niet langs een rechte lijn verliep. Ik was nog niet zover dat ik tussendoelen kon loslaten en concentreerde mij op het maken van producten om mijn SMART geformuleerde tussendoelen te halen. Onderweg veranderde ik regelmatig van inzicht, waardoor ik op moment halve cursussen en de inhoudsopgave van een niet geschreven boek op mijn computer heb staan.

Geluk valt je toe

Misschien ken je Guus Geluk uit de Donald Duck, een irritante eend die telkens geluk heeft. Zo voelde ik mij een beetje toen ik twee maanden voordat mijn geld op was, die interimopdracht kreeg. Met een paar weken stond mijn financiële huishouding weer op de rit. Ik kon in dit prachtige huis blijven wonen en inmiddels heb ik Prepensioen aangevraagd. Wederom is dit financieel gezien misschien niet de meest verstandige oplossing, maar dat vind ik minder belangrijk dan de vrijheid die het mij geeft.

Mijn invulling voor een betere wereld heeft met geluk te maken. Misschien is het niet zo verwonderlijk dat het geluk mij toeviel toen ik besloot om van geluk mijn levensbestemming te maken en hierop te vertrouwen.

Je levensdoel leef je zelf

Je levensdoel leef je zelf. Dat gebeurt in het hier en het nu. Daarmee is je levensdoel geen toekomstdroom, maar het is de realiteit waar je op dit moment onderdeel van bent. Leef je droom en de droom is jouw werkelijkheid. Dat is geen vage belofte, maar het gevolg van het feit dat je de schepper bent van je eigen realiteit.

Hetgeen ik hierboven heb beschreven is mijn persoonlijke weg. Het is de waarheid zoals ik deze op dit moment ervaar. Ik ben benieuwd of jij je erin kunt herkennen.

  • Welke vragen roept dit artikel bij je op?
  • Op welke punten herken je jezelf in dit verhaal?
  • Wat betekent het voor jou om je levensdoel te leven?