Wij-leven.nu

Actief gepensioneerd

De kracht van yoga en balans – zelfverzekerd door evenwicht

Yoga en Balans gaan hand in hand; het beoefenen van yoga kan aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van je gevoel voor evenwicht.
Yoga en balans

Waarom yoga en balans voor ouderen?

Rond mijn 50ste begon ik te merken dat ik mijn evenwicht vaker verloor. Voor die tijd hield ik van spannende wandelingen door de bergen, waarbij ik op rotsen klauterde en op smalle paadjes balanceerde.

Tijdens een vakantie ontdekte ik dat ik dat minder leuk begon te vinden. Ik kreeg wat meer moeite met mijn gevoel voor balans. Ook struikelde ik regelmatig, waardoor ik menigmaal languit op de grond belandde. Hierdoor werd mijn zelfvertrouwen steeds minder, zelfs tot een punt dat ik geen lange wandelingen meer durfde te maken als ik alleen was.

Om me heen vragend merkte ik dat meer ouderen hier last van hadden. Voor mij reden om te onderzoeken of yoga hier iets in zou kunnen betekenen. Ik heb een artikel geschreven over nog veel meer pluspunten van yoga voor ouderen dat je kunt lezen als je nog meer wilt weten. 

Maar eerst iets meer over balans en yoga

Wat is Balans?

Balans verwijst naar het vermogen om je lichaam in evenwicht te houden tijdens verschillende bewegingen en posities. Het vereist coördinatie tussen verschillende spieren, gewrichten en zintuigen zoals je ogen en oren. 

Een goede balans helpt niet alleen bij het voorkomen van vallen en blessures, maar heeft ook invloed op andere aspecten van onze gezondheid, zoals onze houding, stabiliteit en algehele lichaamsfunctie. Reden genoeg om te investeren in ons gevoel van evenwicht. 

Yoga voor balans

Yoga is een eeuwenoude praktijk die zich richt op het verbinden van lichaam en geest door middel van ademhalingsoefeningen, fysieke houdingen (asana’s) en meditatie. Het beoefenen van yoga kan helpen bij het verbeteren van de balans door het versterken van de spieren, het vergroten van de flexibiliteit en het bevorderen van lichaamsbewustzijn.

Wetenschappelijk Bewijs

Als je wat rondneust in wetenschappelijke artikelen, lees je dat yoga een positieve invloed heeft op ouderen. Het bevordert niet zozeer de conditie (al helpt het wel een beetje), maar het bevordert vooral het gevoel van flexibiliteit en balans omdat het de spieren versterkt (bron

Ook andere studies zijn positief over het effect van yoga op ouderen (bron), al zou er nog veel meer onderzoek naar gedaan moeten worden. 

Voor mijzelf sprekende kan ik alleen maar zeggen dat yoga een positieve invloed op mij heeft. (Als je dat onderschrijft, laat dan een bericht achter onder dit artikel. Jouw ervaringen kunnen anderen helpen). 

Beste Yoga Houdingen voor het Verbeteren van de Balans

Er zijn verschillende yoga houdingen die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de balans. Hier zijn een paar voorbeelden:

Boomhouding (Vrksasana)

De boomhouding is een klassieke balansoefening in yoga en mijn favoriet omdat het vrij simpel is. Het is geweldig voor het versterken van de enkels, benen en de kern, terwijl je ook werkt aan je balans.

 • Begin met je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 • Breng je gewicht over op je rechtervoet en buig je linkerknie.
 • Plaats de zool van je linkervoet tegen de binnenkant van je rechterdij. Als dit te moeilijk is, kun je je voet lager plaatsen, bijvoorbeeld op je kuit. Vermijd de knie, want hierdoor wordt het balanceren moeilijker.
 • Breng je handen samen in een gebedshouding voor je borst.
 • Focus je blik op een punt voor je en adem rustig in en uit.
 • Houd deze positie 30 seconden tot een minuut vast.
 • Wissel dan van kant.

Krijger III (Virabhadrasana III)

Krijger III is een krachtige (en beslist uitdagende) houding die je hele lichaam uitdaagt en je balans verbetert. Ik gebruik een stoel of kruk om hem uit te voeren. Je kunt – zoals in de video hieronder – ook gebruik maken van blokken (als je die in huis hebt). 

 

 • Begin in een staande positie, voeten samen.
 • Stap naar voren met je rechtervoet en til je linkerbeen van de vloer.
 • Leun voorover vanuit je heupen en strek je armen voor je uit.
 • Je lichaam moet een rechte lijn vormen van je vingertoppen tot je hiel.
 • Houd je blik gericht op de vloer voor balans.
 • Probeer deze houding 30 seconden tot een minuut vast te houden.
 • Herhaal aan de andere kant.

Nooit te oud om yoga te leren

Kijk eens of er in jouw omgeving yoga klasjes zijn die specifiek op ouderen zijn gericht. Nu moet ik zeggen dat ik me altijd een beetje ongemakkelijk voel in dat soort klasjes, omdat anderen vaak beter en flexibeler zijn dan ikzelf.

Om een tachtigjarige een perfecte positie te zien aannemen, terwijl ik zelf amechtig over een stoel hang, doet mijn zelfvertrouwen geen goed (Ik weet het, ik zou me er niets van aan moeten trekken, maar helaas doe ik dat wel).

Daarom heb ik gekozen voor de onbeperkte online yoga- en meditatielessen met Happy with Yoga! Zij zijn mijn persoonlijke ‘Netflix van Yoga’, volledig in het Nederlands en beschikbaar waar en wanneer je maar wilt.

Voor slechts €12,50 per maand (of minder met een jaarabonnement) heb ik onbeperkte toegang tot hun brede scala aan cursussen, waaronder ‘Yoga tegen stress‘ en ‘Yin Yoga voor beginners‘. Ook kun je genieten van al hun losse lessen, zoals ‘Let there be joy‘, ‘Uit je hoofd en terug in je lichaam‘ en ‘Finding Balace‘.

Ik ben erg gecharmeerd van de diversiteit van hun lessen en maak er dagelijks gebruik van. Verder hebben ze een enthousiaste community. Op deze manier ontdek ik de vreugde van yoga en meditatie vanuit het comfort van mijn eigen huis.

Als je hier meer over wilt weten, kijk dan op de website van Happy with Yoga. Probeer het gewoon een maandje uit en kijk of jij net zo enthousiast word als ik.

Laat een reactie achter

Jouw adviezen kunnen anderen helpen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

delen:

Meer...

Inhoud