Wij-leven.nu

Actief gepensioneerd

Twee weken ervaring met Afslank Receptenbijbel

ervaring met afslanken

Wat is mijn ervaring met afslanken na twee weken? Ik begin me inmiddels een aardig beeld te vormen over de kwaliteit en effectiviteit van deze bijbel. In dit artikel dan ook een tussenbalans. Hoe zijn de afgelopen twee weken bevallen. Ga ik de Afslank Receptenbijbel houden of maak ik gebruik van de zestig dagen niet goed garantie? Het eerste artikel over dit onderwerp kun je hier vinden: afvallen met de Afslank Receptenbijbel.

Werkt de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm?

Na twee weken ben ik twee kilo afgevallen en daar ben ik heel blij mee. Ik voel me gezonder en ik slaap beter. De recepten zijn in het algemeen lekker, al heb ik natuurlijk mijn voorkeuren. Ik heb geen hongerig gevoel gehad of onweerstaanbare trek in ongezonde tussendoortjes. Mijn ervaring met afslanken is positief en ik durf de afslank receptenbijbel met een gerust hart aan te bevelen.

E-book of hardcover?

afslank receptenbijbel

Ik heb gekozen voor het fysieke boek. Twee dagen na de bestelling viel het bij mij in de bus. Ik had inmiddels het e-boek en wat extra online aanbiedingen  ontvangen, zoals het weekmenu. Dat was fijn, omdat je met het e-book direct aan de slag kunt.

Het boek is niet te koop bij de boekhandel of bol.com. Om het boek te kopen moet je direct naar de  website van Oscar Helm. LET GOED OP BIJ DE AANSCHAF DAT JE ALLEEN HET BOEK KOOPT!

Tijdens de voorbereiding voor dit artikel ontdekte ik dat je daar een gratis voorproefje kunt krijgen van een weekmenu met de bijhorende recepten.
Dit lijkt me een aanrader als je wilt proberen of het boek ook iets voor jou is. 

Uiterlijk van het boek

Je kunt zien dat er veel aandacht is geweest voor het boek. De foto’s van de gerechten zijn professioneel gemaakt en het ziet er allemaal heerlijk uit. Het boek wint helaas net niet de perfectieprijs. Ik trof bij één recept een verkeerde foto aan(!).

Meestal zijn de beschrijvingen bij een recept duidelijk, maar soms moet je een beetje improviseren. Overigens vind ik dit niet zo’n probleem, omdat de recepten niet ingewikkeld zijn.

Neemt niet weg dat ik het boek en de inhoud ervan zeker een beoordeling 4,5 sterren zou geven!

4.5/5

Hoe praktisch is de Afslank Receptenbijbel?

inkopen

Gevarieerd eten en efficiënt boodschappen doen is, gaat niet zo makkelijk samen. Op dit moment leven we in ‘het coronatijdperk’ en het liefst zou ik maar één keer per week boodschappen doen. Dat lukte niet zo goed.

Het was de eerste keer een flinke puzzel. Omdat je niet alles in kleine hoeveelheden kan kopen, moest ik wat schuiven met de weekmenu’s om te voorkomen dat ik met restanten bleef zitten. 

Een bijzondere bijkomstigheid is dat ik niet alle producten kende. Hierdoor ontdekte ik nieuwe schappen bij Albert Heijn. Af en toe moest ik om raad vragen, omdat ik geen idee had waar ik het moest zoeken. Staat de sojamelk bij de melk of bij gezondheidsproducten?

Omdat ik een foto wilde maken van alle boodschappen, stalde ik ze uit op tafel. Wat wordt er dan veel ingepakt in plastic, realiseerde ik me. Ik besloot daar de volgende keer beter op te letten. Bij gezond leven hoort wat mij betreft ook een gezond milieu en dus minder plastic. 

Hoeveel tijd ben je kwijt met de recepten?

Het volgen van de recepten vergt een gedegen planning. Met de meeste recepten ben je ongeveer twintig minuten bezig. Dat geldt dus ook voor je ontbijt en lunch. Ovenrecepten vergen meer tijd. 

Gelukkig vullen mijn partner en ik elkaar goed aan wat betreft interesses. De één vindt het leuk om pannenkoeken en muffins klaar te maken, terwijl de ander de voorkeur heeft om groente en salades te snijden en het bord leuk op te maken. 

Het feit dat ik met pensioen ben en mijn partner dankzij corona thuis werkt, maakte het allemaal goed uitvoerbaar. En op die dagen dat het even wat anders loopt, is het schuiven met een maaltijd niet zo een probleem. 

Het afvallen zelf

Het is natuurlijk fantastisch als je na twee dagen al meer dan een kilo kwijt bent. Maar ik ken mijn lichaam en weet dat het daarna moeilijker wordt. Ook nu. De eerste dagen gingen geweldig, iedere dag een onsje minder. Daarna bleef ik een aantal dagen op hetzelfde gewicht. 

Dat vond ik een lastige periode, maar gelukkig ondersteunde een vriendin mij onbewust door me naar aanleiding van mijn vorige artikel een hart onder de riem te steken. Zij is zelf met behulp van een diëtiste afgevallen en vond het geweldig dat ik mijn eigen weg had gevonden met de Afslank Receptenbijbel. Voor haar was de stagnatie herkenbaar. “Zolang je niet aankomt, is er niets aan de hand.”

Mijn lichaam nam na die dagen opeens weer een spurt (een pond op één dag), om daarna weer een paar dagen op hetzelfde gewicht te blijven. Inmiddels zijn we twee weken verder en ben ik twee kilo lichter. Hieronder een grafiekje.

Moet je calorieën tellen?

De eerste week hield ik keurig de calorieën bij. Ik wilde zien of er een relatie was tussen het aantal calorieën dat ik per dag at en de mate waarin ik afviel. Natuurlijk val je af als je minder calorieën eet, maar als je te veel koolhydraten eet, merk je dat het afvallen minder snel gaat.

Omdat het boek per gerecht duidelijk aangeeft hoeveel calorieën er in een maaltijd zitten, hoef je eigenlijk niet te tellen. Ik weet dat ik onder de streep eigenlijk nooit boven de 1250 calorieën zit als ik het menu volg.

In het boek staat ook duidelijk welke recepten rijker zijn aan koolhydraten, dus het is per saldo niet moeilijk om goed te variëren als het volgen van het weekmenu niet helemaal past.

Positieve bijwerkingen

Hieronder een opsomming van de positieve bijwerkingen.

Mijn huid ziet er beter uit

Vanmorgen bedacht ik me dat ik mij minder hoefde in te smeren met een crème tegen eczeem. Het lijkt wel alsof mijn huid wat gaver is geworden. Nu durf ik hier geen conclusies aan te verbinden, omdat ik wel vaker periodes heb dat het beter gaat met mijn huid. Maar toch. We zullen de komende weken afwachten om te kijken of het zo blijft.

Geen last meer van mijn darmen

In het afgelopen jaar had ik ’s avonds vaak last van mijn darmen. Kramp en pijn hoorden er een beetje bij, vooral als ik melkproducten had genuttigd.
In de afgelopen twee weken geen melk of yoghurt meer gehad. Wel amandel-, haver- en sojamelk. Geen last van buikpijn meer! Wat een opluchting. Soms maken de darmen nog wel geluid bij de spijsvertering, maar dat hoort er bij. Op het gebied van de stoelgang geen veranderingen.

Heerlijk die variatie!

Ontbijt, havermoet met blauwe bessen, banaan en walnoot
Lunch, gebakken ei met tomaat, ui en peterselie

Ik heb mijn overgewicht niet te danken aan overmatige eetbuien. Ik heb gewoon veel te lang ongezond gegeten. In tijden van hard werken, haalde ik vaak eten (chinees) of liet ik maaltijden bezorgen. Ik ben pas een paar jaar geleden weer zelf gaan koken. Ik at niet supergezond en lette ook niet op variatie. Ik had een aantal favoriete recepten en kookte voor meerdere dagen. Dankzij de Afslank Receptenbijbel ontdekte ik nieuwe recepten en zelfs hele nieuwe ingrediënten. Het experimenteren en proeven van nieuwe gerechten, vinden zowel mijn partner als ik erg leuk. 

Naast vegetarische gerechten zijn er genoeg recepten met vlees en vis. Wel heb ik veel meer eieren gegeten dan normaal. In zijn boek schrijft Helm dat eieren veel gezonder zijn dan we vroeger hebben geleerd. Ik heb dit geverifieerd en kwam een filmpje van de NOS tegen die dit bevestigde. 

Geen honger of trek

Mijn partner en ik kijken soms naar ons bord met de gedachte dat het veel te weinig is. Maar vreemd genoeg is het altijd meer dan genoeg. Tussendoortjes is echt niet nodig bij dit dieet, al kun je met mate een handje nootjes of fruit eten als je trek krijgt. Ook extra groenten zijn altijd toegestaan. 

Glaasje rode wijn en een sodastream

Zelfs het glaasje rode wijn (toch zo’n 100 calorieën) past nog in het dieet. Je moet natuurlijk niet overmatig drinken, maar een glaasje wijn bij het eten is geen enkel probleem. Ik koop van die kleine flesjes bij Albert Heijn en daar doen we twee tot drie dagen mee. Verder drink ik voldoende water. 

We hadden al een sodastream gekocht (die worden steeds goedkoper!) en ik vind dit water vaak lekkerder dan bruiswater uit gekochte flessen. In Frankrijk hebben we een waterfilter, want de smaak is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van het water. In mijn woonplaats in Nederland is het water heel goed te drinken. 

Beter slapen

Dit verraste mij het meest. Tijdens de overgang ben ik steeds slechter gaan slapen. Ik heb daar nooit een probleem van gemaakt en accepteerde dat het even duurde voordat ik in slaap viel. Ook dat ik gedurende de nacht een aantal keer wakker werd en even het bed uit ‘moest’, hoorde tot mijn slaappatroon. 

Tot mijn verbazing ging het slapen, zeker in de eerste week, ongelooflijk goed. Ik rook mijn kussen en viel in slaap! Vervolgens sliep ik de hele nacht door om in de ochtend verkwikt wakker te worden. Een sensatie die ik al lange tijd niet heb gehad.

Negatieve bijwerkingen

Eerlijk gezegd kan ik geen negatieve bijwerkingen bedenken. Ik had gehoopt dat mijn stoelgang iets regelmatiger zou worden, maar zoals gezegd is hierin weinig veranderd. 

Ik vind het eerlijk gezegd ook wel jammer dat ik in die twee weken niet nog meer ben afgevallen. Ik had gehoopt te kunnen melden dat ik onder de 80 kilo was gedoken, maar helaas staat die ‘nare’ 80 nog steeds op de teller. Ik denk dat het komt, omdat ik de inleiding van het boek niet goed had gelezen. Hierdoor heb ik eiwitten en koolhydraten onvoldoende op elkaar afgestemd op de dagen dat ik van het menu afweek. 

Overigens schijnt het heel goed te zijn als je geleidelijk afvalt. De kans op het bekende jojo effect is dan minder groot. 

Ook nam ik te weinig tijd voor beweging. Hier is zeker ook nog verbetering mogelijk.

Nieuwe uitdaging

Er staat een nieuwe uitdaging voor de deur: vakantie! In de komende week gaan we naar ons huis in Frankrijk. Het zal lastig zijn om de verleiding van wijn, stokbrood en Franse kaas het hoofd te bieden. Er gaat geen weegschaal mee, dus de volgende keer dat ik op een weegschaal ga staan, is als we weer terugkomen.

Uiteraard gaat de receptenbijbel mee. Ik kan me echter voorstellen dat we deze in de komende periode niet volledig volgen. Aan de andere kant vind ik het ook interessant om over een paar weken te kunnen schrijven over de Afslank Receptenbijbel in het buitenland.

Opnieuw een cliffhanger

Deze week wordt mijn bloed geprikt. Ik ben benieuwd of er iets te zien is aan het cholesterolgehalte. Het zou me verbazen, omdat ik mij de laatste weken pas ben gaan realiseren hoe ongezond ik leefde en hoe dankbaar ik mag zijn dat ik mij toch heel gezond ben blijven voelen. Toch hoop ik echt dat ik de cijfers met gezonder eten en leven onder controle kan krijgen.

Jammer genoeg hoor ik door de vakantie pas over drie weken de uitslag. Net als het vorige artikel dat ik over de Afslank Receptenbijbel heb geschreven, eindig ik dus weer met een cliffhanger: helpen de recepten uit het boek ook om het cholesterolgehalte te verbeteren?

Update!

Inmiddels is de uitslag van de cholesteroltest binnen. Lees het resultaat hier: Cholesterol en de afslank receptenbijbel

Ook kun je lezen hoe het 8 maanden later gaat. 

Zelf proberen?

Mocht je naar aanleiding van dit verhaal zelf aan de gang willen met de Afslank Receptenbijbel, dan kun je de volgende dingen doen:

  1. probeer een weekmenu en kijk of het je aanspreekt
  2. je kunt ook een quiz doen om te kijken wat jij weet over gezond eten en afvallen
  3. lees de informatie op deze pagina en koop de Afslank Receptenbijbel 
Het schilderij boven het artikel: Cornelis de Heem, Public domain, via Wikimedia Commons

3 gedachten over “Twee weken ervaring met Afslank Receptenbijbel”

  1. Hee Christine wat een inspiratie doe ik hier op. Je schrijft goed! Ik herken me in de manier waarop je bezig bent met veranderen. De quiz gedaan en ik scoorde goed. Haha. Trots. Eerst maar eens het week menu proberen van de bijbel. Wanneer het mij aanstaat koop ik het via jouw site. Een percentage komt jou zeker toe! ? (Wat een fijne website!) Het voelt aan als een (duur) lifestyle magazine.

  2. Inmiddels zijn die drie weken achter de rug, maar het resultaat van de cholesterol test heb ik nog niet. Door Corona moest ik een webafspraak met de assistente maken, maar toen we contact kregen bleek – wederom door corona – de uitslag niet binnen.

    Door wat misverstanden liep het mis. Ik werd niet teruggebeld en ging weer een paar dagen weg. Op dit moment is de praktijk gesloten ivm vakantie. Nog even wachten dus, want het is niet serieus genoeg om de vervanger voor te bellen.

    Overigens ben ik inmiddels vijf kilo afgevallen. Tijdens de vakantie heb ik een paar keer niet zo gezond gegeten. Vooral onderweg is het lastig om je aan de richtlijnen te houden.

Laat een reactie achter

Jouw adviezen kunnen anderen helpen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

delen:

Meer...

Inhoud