Wij-leven.nu

Actief gepensioneerd

Pelgrimeren voor ouderen

Als de ochtendzon mijn gezicht streelt, de dauwdruppels nog glinsteren op het gras en de wereld om me heen langzaam wakker wordt, voel ik een diep gevoel van rust en tevredenheid. Dit zijn de momenten waar ik naar leef, dit is de kracht van pelgrimeren.

Pelgrimeren is niet voor de meest fitte onder ons weggelegd. Integendeel ook als je ouder bent, is pelgrimeren een fantastische bezigheid. Misschien dat je wat eerder last krijgt van je spieren en misschien dat je af er af en toe van baalt dat je niet zo snel en ver kunt lopen als vroeger, maar wat maakt het uit? Pelgrimeren is een reis en geen race.

Voor mij geldt dat ik het lopen heb ingeruild voor fietsen en nu zelfs gebruik maak van een elektrische fiets. Daar mogen mensen om lachen of zelfs minachtend over doen. Als ik me daar iets van aan zou trekken, zou ik niet eens meer op pad gaan.

Pelgrimeren voor ouderen

Ik zal je eerlijk zeggen, er zijn zoveel prachtige bedevaartsplaatsen dat ik er ook met de bus of auto heen zou reizen om ze te bekijken. Soms vindt de reis ook plaats als je al op de bestemming bent. Het gaat dan om een ander soort reis; een spirituele reis van verwondering en stilte.

De wereld van het pelgrimeren is niet een van haast of stress, maar van rust en reflectie. Het gaat ook over verbinding, met jezelf en met de wereld om je heen. Het gaat over het maken van nieuwe vrienden, het delen van verhalen en ervaringen. Het gaat om het ontdekken van de prachtige diversiteit van het leven en onze plaats daarin.

Ik heb een deel van deze website voor ouderen, speciaal aan pelgrimeren gewijd. Daarbij heb ik gezocht naar diversiteit en wilde ik niet klakkeloos herhalen wat je op andere sites over pelgrimeren ook kunt vinden. 

De indeling is als volgt:

  1. Voorbereiding en wetenswaardigheden
  2. Pelgrimsroutes in Europa
  3. Pelgrimstochten in Nederland
  4. Beroemde bedevaartsoorden
  5. Bedevaartsplaatsen in en rond Nederland

Voor praktische informatie kun je terecht op www.santiago.nl, een site speciaal voor pelgrims naar Santiago de Compostela. Ook kun je op facebook diverse pagina’s vinden die over de pelgrimstocht naar Santiago gaan. Je kunt mij op een aantal daarvan tegenkomen, bijvoorbeeld op caminodesantiagonederland. Het leuke van facebook is dat je daar direct praktische vragen kunt stellen. 
Sowieso raad ik je aan om “De Camino Lopen naar Santiago de Compostela – Complete Gids” te downloaden. Die is helemaal gratis en behoorlijk informatief. 

Voorbereiding en wetenswaardigheden

Pelgrimsroutes in Nederland