Wij-leven.nu

Actief gepensioneerd

Cholesterol verlagen zonder statines

Cholesterol en de afslank receptenbijbel

Een paar maanden geleden ben ik gezonder gaan leven met behulp van de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm. Ik had niet alleen een behoorlijk overgewicht, mijn cholesterolwaarde was ook te hoog. Ik hoopte met behulp van dit boek mijn cholesterol te verlagen. 

Je kunt je cholesterol verlagen door gezonder te eten. Blauwe bessen, geen suikers, vette vissoorten en noten zijn hierbij belangrijk. Het supplement van Lucovitaal met rode gist rijst, visolie en Q10 is hier een mooie aanvulling op. Mijn cholesterol daalde van 6,8 naar 4,3 in een paar maanden tijd. 

Maar eerst het cholesterol…

Ik had in juni mijn bloed laten prikken voor een cholesterolonderzoek. Bij het navragen van de uitslag liep het mis. De assistente zou mij bellen, maar dit gebeurde niet. Toen ik zelf belde, bleek dat de uitslag nog niet binnen was. De week erna was ik op vakantie en bij thuiskomst was de praktijk een week gesloten. Kortom het duurde twee maanden voordat ik de uitslag kreeg. Spannend, want was mijn cholesterol gedaald?

Ja! Het was een stuk lager.

Het totaalcholesterol was gezakt van 6.8 naar 4.3. Hiermee valt het weer binnen de normale waarden.

Wat helpt bij het terugdringen van het cholesterol?

Het mag duidelijk zijn dat het veranderen van mijn eetpatroon een positief effect had op de uitslagen. Aan de hand hiervan heb ik de tien belangrijkste veranderingen op een rijtje gezet. 

Ik begin mijn dag met een gezond ontbijt

Ik start mijn dag bijna dagelijks met havermout met fruit. Blauwe bessen staan daarbij iedere dag op het menu. Zij verlagen het cholesterol en spelen een rol bij het tegengaan van ouderdomsziektes (Bron). In combinatie met banaan, aardbei, frambozen of bramen vormt mijn ontbijt een heerlijk, stevig en gezond begin van de dag.

Ik vermijd suiker

Het was even wennen, koffie zonder suiker, maar nu weet ik al niet beter. Omdat ik de producten koop die Oscar Helm in zijn boek aanraadt, weet ik zeker dat ik nu veel minder suikers binnenkrijg dan vroeger. Uiteraard helpt dit bij het afvallen, maar het helpt ook om het cholesterol te verlagen.

Olijfolie
foto: Pixabay

Gezonde vetten zoals olijfolie

Ik bak bijna alles in olijfolie. Volgens Helm hoef je vetten niet te vermijden, als je maar voor gezonde vetten kiest. Olijfolie is daar een voorbeeld van. Ik kies natuurlijk wel voor de minst bewerkte variant. Dit is extra vergine/vierge olijfolie (beide benamingen betekenen hetzelfde). Deze olie is afkomstig van de eerste persing en dat maakt hem zo gezond. Helm raadt ook kokosolie aan, maar dit vind ik minder lekker. 

Zelf proberen?

Mocht je naar aanleiding van dit verhaal zelf aan de gang willen met de Afslank Receptenbijbel, dan kun je de volgende dingen doen:

 1. probeer een weekmenu en kijk of het je aanspreekt
 2. je kunt ook een quiz doen om te kijken wat jij weet over gezond eten en afvallen
 3. lees de informatie op deze pagina en koop de Afslank Receptenbijbel 

Vette vis

Gelukkig houd ik van vis. Zalm, makreel en haring komen regelmatig terug op het menu. Wat ik nooit heb geweten, is dat vette vissen zo gezond zijn. Ik heb altijd geloofd dat een haring een ongezond tussendoortje was. Inmiddels weet ik beter. Vis staat zeker twee keer per week op het menu. Vis kun je goed pocheren of grillen in de oven en volgens de Hartstichting helpt het goed tegen een te hoog cholesterol. 

Avocado's

Ik eet 2 tot 3 avocado’s per week. Ik vind ze heerlijk als lunch met zalm of garnalen of als tussendoortje als ik rond 16.00 trek heb. 

Het eten van één avocado per dag al zorgt voor lagere niveaus van LDL (met name kleine, dichte LDL-deeltjes) en geoxideerde LDL. Het helpt vooral bij volwassenen met overgewicht of obesitas.

Noten (geen pinda’s)

Walnoten
foto: Pexels

Bij de Lidl kun je walnoten kopen die niet zo gek duur zijn.

Walnoten helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Twee of drie porties noten per dag (ca. 65 gram) zorgen ook voor een verlaging van het slechte cholesterol (LDL) (Bron).  

Bovendien zijn ze voedzaam en ze helpen als je trek hebt. Met een handjevol noten kun je weer uren verder. 

Pure chocola (minimum 80%)

Het leuke van pure chocola is dat je er niet van blijft eten. Dat probleem heb ik wel met melkchocola, die natuurlijk vol suikers zitten.
Eén stukje pure chocola per dag is dan ook mijn maximum. Nog beter is rauwe cacao. Dit is tegenwoordig te vinden bij de natuurproducten, maar eerlijk gezegd heb ik dat nog nooit geprobeerd. Pure chocola is erg rijk aan polyfenolen. Deze werken ontstekingsremmend. Ook verminderen ze de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten en zorgen voor een daling van LDL- cholesterol. Polyfenolen hebben ook nog een bloeddrukverlagend effect. 

Overigens tref je ze ook aan in noten en bessen, dus als je niet van pure chocola houdt, zijn er prima alternatieven. 

Speltbrood

Uit onderzoek blijkt dat een dieet rijk aan hele granen zoals spelt het “slechte” cholesterol LDL en de bloeddruk verlaagt en het “goede” cholesterol HDL verhoogt. Door het dagelijks eten van voldoende speltgranen kan je de kans op hart- en vaatziekten tot 20% verlagen. 

Omdat speltbrood ook rijk is aan koolhydraten, eet ik maar twee keer per week speltbrood. Het is vooral ook makkelijk als ik werk. Een speltboterham met zalm al dan niet in combinatie met een avocado.

Sowieso minder koolhydraten

Regelmatig zoek ik in het receptenboek van Oscar Helm naar koolhydraat arme gerechten. Het is niet zo dat ik na het eten van een koolhydraat arme maaltijd nog trek heb. De meeste gerechten zijn gewoon lekker en compleet, vooral omdat je eigenlijk altijd onbeperkt groenten mag toevoegen.

Eieren

Uit onderzoek blijkt dat iedere dag een zacht gekookt eitje gezond is. Ja, zachtgekookt! Als je eieren te lang kookt zijn ze minder gezond omdat het lecithine dan wordt afgebroken. Ik zet het ei op mijn lijstje omdat ik veel meer eieren eet dan vroeger en omdat ze eigenlijk heel gezond en voedzaam zijn (Bron). 

Is een te hoog cholesterol werkelijk slecht?

Als je cholesterol zo hoog is dat je aangewezen bent op medicijnen, wordt al snel gegrepen naar de ‘statines’. Deze medicijnen werken goed, maar hebben allerlei bijwerkingen. In dit artikel wordt beschreven dat statines allerlei ernstige bijwerkingen hebben. Beter is het te voorkomen met een gezonde levensstijl.

In Nederland nemen 1,5 miljoen mensen cholesterolverlagende medicijnen in en er zijn artsen die de noodzaak hiervan in twijfel trekken.

In De cholesterol Leugen van W. Hartenbach maakt prof. Hartenbach korte metten met de heersende opvattingen over cholesterolverlaging en benadrukt hij juist de positieve invloed van cholesterol op onze stofwisseling. Het is een goed geschreven boek met meer dan 35 positieve reviews.

Dr. Gabor Lenkei veegt in het boek Cholesterol is niet Schadelijk de vloer aan met de cholesterol industrie. Dr. Gábor Lenkei behaalde in 1986 cum laude zijn diploma geneeskunde. Na zes jaar in het vak moest hij erkennen dat datgene wat wij vandaag gezondheidszorg noemen, niets te maken heeft met echte gezondheid.

Hoog cholesterol: neem geen risico

Als niet medicus kan ik niet beoordelen of het hebben van een verhoogd cholesterol werkelijk slecht voor je is. Ik weet alleen dat ik nooit een risico wil nemen met mijn gezondheid

Als je, bijvoorbeeld op basis van bovenstaande literatuur, een hoge cholesterol niet met statines wilt bestrijden, kun je overwegen een voedingsupplement te gebruiken. Lucovitaal heeft een supplement met rode gist rijst, visolie en Q10. Als je dit slikt in combinatie met een gezonde levensstijl zal je cholesterol waarschijnlijk dalen. Zorg er wel voor dat je na drie maanden controleert of dit ook bij jou het geval is.

Je zou kunnen overwegen om een cholesterol zelftest aan te schaffen om je cholesterol op regelmatige basis te controleren. Ik denk dat een goedkope zelftest de laboratoriumtest nooit kan vervangen, maar wellicht kan het een indicatie geven.

Mocht cholesterol werkelijk iets zijn dat je goed wilt blijven volgen, kun je overwegen de cholesterolmeter van SwissPointOfCare aan te schaffen. De meetresultaten zijn vergelijkbaar met het laboratorium en maken een continue monitoring van alle cholesterol parameters mogelijk: Totaal cholesterol CHOL, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceriden en de cholesterol ratio.

Deze meter wordt ook gebruikt door huisartsen en fysiotherapeuten. 

Meten is weten

Misschien is het volgende een optie voor je als je statines slikt:

 • Je cholesterolwaardes met statines is het uitgangspunt.
 • Stop met de statines en meet je cholesterolwaarde na een paar weken opnieuw. Het zal hoger zijn.
 • Verander je dieet bijv. met behulp van de Afslank Receptenbijbel
 • Slik het supplement van Lucovitaal 
 • Test je bloed na drie maanden nog een keer.

Als dan blijkt dat je cholesterol is verlaagd, verminder je de inname van het supplement en ga je verder met gezond eten. 

Uiteraard doe je alles in overleg met je huisarts.

Zelf proberen?

Mocht je naar aanleiding van dit verhaal zelf aan de gang willen met de Afslank Receptenbijbel, dan kun je de volgende dingen doen:

 1. probeer een weekmenu en kijk of het je aanspreekt
 2. je kunt ook een quiz doen om te kijken wat jij weet over gezond eten en afvallen
 3. lees de informatie op deze pagina en koop de Afslank Receptenbijbel 
Featured picture: Pexels

Laat een reactie achter

Jouw adviezen kunnen anderen helpen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

delen:

Meer...

Inhoud