Wij-leven.nu

Actief gepensioneerd

Afvallen met de Afslank Receptenbijbel!

afvallen met de afvalreceptenbijbel

Een jaar of tien geleden moest ik medicijnen slikken, omdat mijn cholesterolgehalte te hoog was. Ik baalde daarvan, omdat ik las dat deze medicijnen vervelende bijwerkingen konden hebben, waaronder vergeetachtigheid.

Nu is mijn geheugen sowieso niet al te best, maar met dementie in de familie joeg deze bijwerking mij de nodige angst aan. In overleg met de arts besloot ik met de medicijnen te stoppen. In ruil daarvoor moest ik jaarlijks mijn bloed laten onderzoeken. 

De laatste controle maakte mij wel aan het schrikken. Niet alleen was mijn cholesterol weer aan de hoge kant, maar met mijn gewicht was ik een randgevalletje obesitas. Ik moest afvallen of weer aan de pillen.

Afvallen of pillen slikken!

De combinatie overgewicht en een hoog cholesterol was niet best. Ik kreeg te horen dat ik toch weer pillen moest gaan slikken.

Met wat moeite wist ik het allemaal drie maanden voor me uit te schuiven. Ik zou gaan sporten en gezonder gaan eten. Ik kocht een hometrainer en die vond ik vreselijk. Fietsen zonder ergens heen te gaan… een zinloze bezigheid! Dan wandelde ik liever. Ik wandel als het droog is en ga op de hometrainer zitten als het regent, neem ik mij serieus voor. Het lukte half. Wandelen gaat redelijk, maar die hometrainer blijft ongebruikt in mijn werkkamer staan. En eerlijk is eerlijk, ook met het wandelen smokkel ik af en toe. 

Veertig dagen 'vasten'

Ik let redelijk op mijn eten en ben een periode alles gaan opschrijven wat ik at. Ik stopte veertig dagen met het drinken van alcohol en het eten van zoetigheid. Mijn bloed laat ik precies na die periode testen.

Mijn cholesterol was wel iets verbeterd, maar nog steeds te hoog. Tot mijn frustratie was ik niets afgevallen. In woog nog steeds 82 kilo en dat is voor iemand met mijn lengte ruim 10 kilo te veel.

Wederom weet ik in het gesprek met de arts drie maanden uitstel te krijgen. Uiteraard mag ik zelf weten wat ik wel of niet slik, maar als het op mijn gezondheid aankomt, doe ik uiteindelijk wat de arts mij voorschrijft. Nu, twee maanden later, ben ik nog geen gram afgevallen. Ik ben hopeloos!

Ten einde raad zoek ik mijn heil in de afslank receptenbijbel van Oscar Helm. Ik weet, misschien had ik direct naar een diëtist moeten gaan, maar ik wil het nog één keer zelf proberen. 

Oscar Helm een oplichter?

Na het bestellen van het boek ontdekte ik dat er nogal wat discussie was over de werkwijze van Oscar Helm. Als klant zou je onbewust een abonnement op zijn videocursussen aanschaffen.

Oscar reageert daar meerdere malen persoonlijk op en zegt dat dit een vergissing was. De bewuste mensen hebben hun geld teruggestort gekregen.
Bij mijn bestelling verliep alles precies zoals ik het wilde, ook al kreeg ik direct na het bestellen van het boek een aanbod om nog meer dingen te bestellen. In marketing termen heet dit cross-selling. Het is net zoiets als een kapper die bij het afrekenen vraagt of je nog shampoo nodig hebt. Nee, dus!

Ik wil gewoon het boek kopen en aan de hand van mijn persoonlijke ervaring eerlijk melden of ik er iets aan heb gehad. 

Geen dieet!

Oscar Helm is zo slim om in zijn afslank receptenbijbel niet over een dieet te spreken. Hij geeft met talloze voorbeelden aan dat het gaat om gezond eten. 

En als je – zoals ik – wat wil afvallen dan moet je iets minder calorieën eten dan waar je lichaam behoefte aan heeft. Dat lijkt me logisch, maar goed, ik blijf het ondanks zijn geruststellende woorden toch als een dieet zien.

BMR berekenen

In zijn boek krijg ik het advies om mijn BMR te berekenen.

BMR staat voor Basal Metabolic Rate. Dat is het aantal calorieën dat mijn lichaam nodig heeft om te functioneren. Ik vul het braaf in. 64 jaar, 164 cm en 82 kilo. Geen woord gelogen.

Mijn uitslag is 1397 kcal als ik helemaal niets zou doen. Dan mag ik nog invullen hoeveel ik beweeg. Ik kies voor normale lichaamsbeweging al zegt mijn partner dat ik weinig beweeg. Ik heb de hometrainer immers afgezworen en ik zit vaak achter de computer. Behalve mijn niet zo dagelijkse wandeling, sta ik vooral op om in de keuken een kopje koffie te zetten. Misschien houd ik mijzelf wel een beetje voor de gek, maar mijn doel is om af te vallen. 

Op het scherm verschijnt het totaal aantal kcal dat ik per dag binnen mag krijgen. Ik ben veroordeeld tot 1624 kcal. Om af te vallen moet ik daar ruim onder blijven

Maar ik wil geen calorieën tellen!

Een lichte paniek begint zich van mij meester te maken. Calorieën tellen lijkt me een vreselijke bezigheid. Ik blader snel verder in zijn boek en kom bij een aantal weekmenu’s uit. Als je een weekmenu volledig volgt, kom je gemiddeld op 1100 kcal per dag uit. 

In mijn geval mag ik dit dan aanvullen met af en toe wat extra’s. Doe dat dan vlak voor of vlak na het eten, schrijft Helm in zijn afslank receptenbijbel. Want het feit dat je zes keer per dag kleine hapjes moet eten is volgens hem wetenschappelijk al lang achterhaald. Liever probeer je langere tijd niets te eten.

Dus gewoon een weekmenu volgen

Eerlijk gezegd vind ik zijn uitleg hier en daar wat lastig te volgen. Moet ik nu wel of niet mijn ontbijt af en toe overslaan? En wat moet ik doen als de trek heel erg groot wordt en het duurt nog een paar uur voordat ik weer mag eten? Ik besluit maar gewoon te beginnen met het weekmenu en neem me voor precies bij te houden hoe ik met eventuele tussendoortjes omga. 

Op mijn telefoon open ik de AH-app om alle ingrediënten voor de eerste week op te schrijven. Helm raadt aan biologisch te eten, dus als het kan, kies ik voor de biologische variant. Wel met mate, want ik heb een kleine portemonnee en het moet wel betaalbaar blijven. Om die reden doe ik de boodschappen voorlopig ook maar niet bij de biologische winkel om de hoek. Dat komt misschien nog wel. 

Quinoa?

Langzaam vulde de lijst zich met producten die ik eigenlijk niet zo goed ken. Quinoa, amandelmelk, sojamelk, kokosolie, speltbrood, havermeel, havervlokken en lijnzaad. Natuurlijk ken ik havermout nog uit mijn kinderjaren. Toen ik op kamers ging wonen, was ik daar eindelijk van bevrijd. Nu staat het weer op mijn lijstje. Enfin, het moet maar.

Maar wat vooral opvalt, is de variatie. Na een uurtje puzzelen had ik al een variatie van 40 producten op mijn lijstje staan. Ik zag dat mijn ontbijt een aantal keer bestaat uit havermout met fruit en zelf met pure chocola. Maar op andere dagen staat er een omelet op het menu. Eén keer zelfs zalm met avocado. Het spreekt me wel aan. Ik begin er zin in te krijgen. 

Recepten

De weekmenu’s verwijzen naar recepten en duidelijk aanwijzingen hoe je het klaar moet maken. Het ziet er lekker uit. En wat mijn oog (of tong) ook streelt, is dat je één keer per week een lievelingsrecept mag maken uit de afslank receptenbijbel en één keer per week gewoon mag eten wat je zelf lekker vindt. Dat komt wel goed!

Motivatie

Wat mij motiveert, is de variatie en het feit dat ik aan iets nieuws ga beginnen. Ik vind het wel spannend en ik hoop dat ik het volhoud. Dat ik op sportgebied niet zo een volhouder ben, blijkt wel uit het begin van dit stuk. Maar nu ga ik het proberen door minder en nog gezonder te eten en dit verhaal is de graadmeter. Dat dagelijkse wandelingetje probeer ik erin te houden. 

Om een beetje realistisch te blijven, geef ik mijzelf twee keer 14 dagen. 

In de afgelopen maanden ben ik al bewuster gaan eten. Veel vette vis om het cholesterol wat naar beneden te krijgen. Dit sluit mooi aan bij het boek van Oscar Helm. Daarnaast slik ik ook wat supplementen. We zitten op dit moment midden in de Coronacrisis en het is belangrijk om goed gezond te blijven.

Over 14 dagen moet er weer bloed worden geprikt om te kijken hoe het nu met het cholesterol gaat. In die twee weken hoop ik dat de afslank receptenbijbel eraan heeft bijgedragen dat ik een paar kilo lichter ben geworden. 

Zelf proberen?

Mocht je naar aanleiding van dit verhaal zelf aan de gang willen met de Afslank Receptenbijbel, dan kun je de volgende dingen doen:

  1. probeer een weekmenu en kijk of het je aanspreekt
  2. je kunt ook een quiz doen om te kijken wat jij weet over gezond eten en afvallen
  3. lees de informatie op deze pagina en koop de Afslank Receptenbijbel 

Cliff-hanger

Op dit moment eindig ik dit artikel dan ook met een cliff-hanger. Over twee weken hoop ik hierop terug te komen met een positief verhaal. Ook als blijkt dat de afslank receptenbijbel een hoax is, zal ik dat hier eerlijk ook vertellen. Mocht je niet kunnen wachten en het boek willen bestellen, dan zou ik het leuk vinden als je hier iets over schrijft bij de reacties. 

Update!

Het schilderij boven het artikel: Severin Roesen, Public domain, via Wikimedia Commons

Laat een reactie achter

Jouw adviezen kunnen anderen helpen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

delen:

Meer...

Inhoud