Wij-leven.nu

Actief gepensioneerd

Yoga en stress bij ouderen – ervaar de rustgevende kracht!

Als het gaat om het aanpakken van chronische stress, is de combinatie van yoga en stressvermindering een effectieve en toegankelijke aanpak voor mensen van alle leeftijden.
yoga en stress

Yoga en stressvermindering helpt!
Ik heb altijd gedacht dat stress met werken te maken had. Maar nu ik gepensioneerd ben, kom ik erachter dat mijn lontje korter is geworden en dat ik mij overal wel zorgen over kan maken.

En omdat ik terugverlangde naar die rustige Christine van vroeger, ben ik yoga gaan inzetten. En écht het helpt! Dankzij yoga voel ik mij een stuk rustiger.

Een overzicht van de bronnen van stress bij ouderen:

Ik ben niet de enige die last van stress heeft. Het hoort gewoon een beetje bij ouder worden. We hebben immers met de volgende factoren te maken:

Veranderingen in de levensstijl: Naarmate mensen ouder worden, kunnen ze te maken krijgen met veranderingen in hun dagelijkse routine. Met pensioen gaan is leuk, maar je moet wel een zinvolle dagbesteding hebben. Soms is dat lastig.

Gezondheidsproblemen: Ouderen hebben vaker te maken met gezondheidsproblemen zoals chronische pijn, verminderde mobiliteit en ziektes zoals diabetes of hart- en vaatziekten. Deze gezondheidsproblemen kunnen niet alleen fysieke pijn veroorzaken, maar ook emotionele stress.

Verlies van dierbaren: Het overlijden van geliefden is een veelvoorkomende bron van stress bij ouderen. Het verdriet en de rouw die gepaard gaan met het verlies kan langdurige effecten hebben op het welzijn en de gemoedstoestand.

Beter met stress omgaan

Naarmate mensen ouder worden, kan hun perceptie van stress veranderen. Ouderen hebben vaak meer levenservaring en hebben geleerd om beter met stress om te gaan. Ze kunnen zich minder druk maken over kleine problemen en hebben een beter vermogen ontwikkeld om situaties in perspectief te plaatsen.

Ondanks deze verschuiving in perceptie kan er sprake zijn van een andere vorm van stress. Toen wij verhuisden, kon ik me ontzettend opwinden over het plaatsen van de keuken. Ik had het gevoel dat het helemaal mis zou gaan. Ik heb geen idee waar die spanning vandaan kwam en waarom ik er op dat moment zoveel last van had. 

Nu ik erover nadenk, zou het kunnen dat ik me voor het eerst afhankelijk voelde van anderen.

Ik had tot nu toe bij iedere verhuizing zelf de lampen opgehangen. Ik kan laminaat leggen en als het moet tegelen. Kortom, ik ben eigenlijk best wel handig, maar bij deze verhuizing vond ik het griezelig om op een ladder te staan en was ik vaak te stijf om op mijn knieën het laminaat te leggen. Ik voelde mij voor het eerst lichamelijk oud, terwijl mijn hoofd nog niet zover is. Misschien dat de keuken (het sluitstuk van de verhuizing) wel de druppel op de gloeiende plaat was. 

Wat ook meespeelde, bedenk ik me nu, dat veel mensen de gewoonte hebben om je te betuttelen als je wat ouder bent. Iemand bij de Praxis wilde me uitleggen hoe je op een computer de voorraden kon checken (Man – ik ontwikkel websites!!). Eén van de verhuisbedrijven had ook iemand gestuurd die dacht dat ik onder een steen had gelegen. Het was allemaal goed bedoeld, maar hij behandelde me alsof ik onnozel was. 

Enfin, natuurlijk ging het goed met het plaatsen van de keuken, maar mijn stijfheid en het gevoel van stress dat ik ervaarde, was wel een goede wake-up call.

Ik realiseerde me dat ik zelf iets moest veranderen. Ik moest iets doen aan mijn fysieke welzijn én ik moest leren om mijn stress beter te beheersen. 

Yoga leek mij de beste oplossing!

yoga en stress

Hoe yoga werkt

Yoga is een eeuwenoude praktijk die fysieke houdingen (asanas), ademhalingstechnieken (pranayama) en meditatie combineert om lichaam en geest in balans te brengen. 

Het beoefenen van yoga heeft verschillende fysiologische en psychologische voordelen die kunnen helpen bij het verminderen van stress:

– Fysiologische voordelen: Yoga kan helpen bij het herstellen van hormonaal evenwicht, het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van spierspanning. Door regelmatig yoga te beoefenen, kunnen ouderen hun lichaam sterker en flexibeler maken, wat kan helpen bij het verminderen van fysieke stress.

– Psychologische voordelen: Yoga moedigt mindfulness aan, wat betekent dat je je bewust bent van het huidige moment zonder oordeel. Dit kan helpen om de geest tot rust te brengen en negatieve gedachten en zorgen los te laten. Yoga kan ook helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van angst en depressie. Bovendien kan het een positief effect hebben op je concentratievermogen

Als je nog meer wil lezen over de voordelen van yoga dan kan ik je aanraden het artikel ‘de kracht van yoga‘ te lezen. 

Yoga en stressvermindering

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat yoga een rol kan spelen in stressbestrijding (bron). Ik heb zelf ervaren dat dit ook werkelijk zo is. 

Ik heb ontdekt dat de volgende technieken mij hielpen om het stressgevoel te verminderen:

– Ademhalingstechnieken (pranayama): Diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen om het zenuwstelsel tot rust te brengen en de hartslag te verlagen. Ouderen kunnen leren hoe ze langzaam en diep kunnen ademen om een gevoel van kalmte en ontspanning te bevorderen.

– Houdingen (asanas): Yogahoudingen kunnen worden aangepast aan de fysieke mogelijkheden van ouderen. Het beoefenen van zachte strekoefeningen kan helpen bij het verminderen van spierspanning, terwijl balansoefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de balans. 

Ik ga hier niet in op de diverse houdingen die mij  helpen, volgens mij kan dit per persoon verschillen. Wat ik wel wil benadrukken is dat je yoga echt moet en kunt integreren in je dagelijkse bezigheden.

yoga en stress

Tips voor het beoefenen van yoga:

Maak tijd vrij: Plan regelmatig tijd in om yoga te beoefenen, zelfs als dit maar een paar minuten per dag is. Het consistent beoefenen van yoga kan helpen bij het verminderen van stress op lange termijn.

Integreer ademhalingstechnieken: Ouderen, zoals ik, kunnen eenvoudige ademhalingsoefeningen toepassen in hun dagelijks leven om stress te verminderen. Dit kan inhouden dat je diep ademhaalt voordat je een moeilijke taak begint of dat je bewust langzaam en diep ademhaalt tijdens momenten van spanning. Eerlijk gezegd paste ik deze techniek toe tijdens mijn werk, maar na mijn pensionering was ik vergeten hoe effectief dit is. 

Gebruik mindfulness: We kunnen mindfulness toepassen in onze dagelijkse activiteiten, zoals tijdens het eten, wandelen of zelfs het doen van huishoudelijke taken. Door ons bewust te zijn van het huidige moment zonder oordeel, kunnen we meer rust en kalmte ervaren. Ook deze techniek kende ik al, maar het hernieuwd toepassen, maakte me een stuk rustiger.

Happy with Yoga

Sinds ik verhuisd ben, heb ik gezocht naar een manier om thuis yoga te beoefenen. Eerst ben ik met allerlei filmpjes op YouTube aan de gang gegaan, maar deze zijn meestal in het Engels. Iemand wees me op Happy met Yoga en eerlijk gezegd vind ik dat een geweldige manier om met yoga bezig te zijn.

Happy With Yoga biedt Nederlandstalige online yogalessen die perfect zijn voor mensen zoals ik. 

De cursussen worden geleid door ervaren instructeurs zoals Rolf van Baalen en Melanie Poldervaart.

Zij zullen je door elke beweging leiden en je helpen je geest en lichaam in harmonie te brengen. Wat je ook zoekt – meer energie, focus, kalmte of gewoon een aangename activiteit – je vindt het op dit platform. Je kunt deelnemen wanneer het jou uitkomt vanaf slechts €9,99 per maand bij een jaarabonnement (of €12,50 voor een maandabonnement).

Ga vandaag nog aan de slag en ontdek, net als ik, de voordelen van yoga! Meld je aan bij Happy With Yoga en begin je yoga-avontuur.

Laat een reactie achter

Jouw adviezen kunnen anderen helpen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

delen:

Meer...

Een cursus in Wonderen

Openbaring, Tijd en Wonderen (4) 

Niemand komt tot de Vader dan door mij” betekent niet dat ik op enigerlei wijze van jou gescheiden ben of verschil, anders dan in tijd, en tijd bestaat niet werkelijk

Inhoud