Wij-leven.nu

Actief gepensioneerd

De perfecte camino voor 60-plussers

camino voor 60-plussers

Natuurlijk wordt de Camino ook door ouderen gelopen of gefietst. Het zijn ook niet allemaal krasse oudjes in topconditie. Het geheim van de Camino  voor 60-plussers is een goede voorbereiding, jezelf niet overschatten en de Camino aanpassen aan je eigen behoeften en mogelijkheden.

Bijna 67 jaar en een paar kilo te zwaar

Ik ben bijna 67 en een paar kilo te zwaar. Ieder jaar probeer ik samen met een vriendin een pelgrimstocht te maken. Dat hoeft niet per se naar Santiago de Compostela. In Engeland of Frankrijk zijn ook leuke bestemmingen. Ik pelgrimeer tegenwoordig op een elektrische fiets. De afstanden bekijk ik per dag en rond een uur of 11 besluit ik hoeveel kilometer ik nog wil en kan fietsen die dag. Op basis van die inschatting (waarbij het weer ook een rol speelt) boek ik via booking.com of trivago.com mijn overnachting.

Ondertussen werk ik aan mijn gezondheid en ben in het afgelopen jaar acht kilo afgevallen

Verouderde GPS

Garmin

Mijn routes zet ik in de GPS (Garmin 705 edge van 10 jaar oud) die inmiddels aan vervanging toe is. Ik heb een kleine laptop bij me, zodat ik ’s avonds in de hotelkamer de route van de volgende dag nog even kan bekijken. Via Google earth kijk ik of ik veel moet klimmen en door goed in te zoomen probeer ik te voorkomen dat ik op onverharde wegen terecht kom. 

Het kan vast allemaal veel handiger, maar dat is het nadeel (en ook wel het gemak) van wat ouder zijn. Als je eenmaal een manier hebt gevonden die bij je past, dan houd je je daaraan vast.

Het moet wel leuk blijven

Je moet jezelf de tijd geven om je lichamelijk voor te bereiden. Als je loopt heb je profijt van de online wandeltraining van Wanda en als je fietst is het goed om veel te blijven fietsen. 

Het lijkt wel makkelijk zo’n elektrische fiets, maar de fiets met bagage is best zwaar. Als je jezelf daarin niet blijft oefenen, zit een ongeluk in een klein hoekje. Dit ontdekten we afgelopen jaar, toen mijn vriendin haar pols brak omdat ze naast een fietspad terecht kwam. Ze fietste nog niet zo lang op een elektrische fiets en het gewicht viel haar erg tegen.

Overschat jezelf dus niet! Gewoon nuchter en realistisch blijven, dát is het geheim.

Pelgrimeren is echt niet altijd afzien

Als twintiger heb ik een jaar gereisd. Onderweg maakten wij reizigers elkaar gek met het verschil tussen toeristen en reizigers. Het grote verschil was dat toeristen veel geld uitgaven en wij zo goedkoop mogelijk leefden.

Een dergelijk verschil leeft ook bij pelgrims. Er zijn pelgrims die vinden dat je zo goedkoop mogelijk moet leven en nooit een taxi mag nemen. Net alsof een geblesseerde pelgrim uit de middeleeuwen niet een stuk meeliftte op een kar.
Begrijp me goed, als het een sport voor je is om alles zo goedkoop en eenvoudig mogelijk te doen, zul je daar vast van genieten. Het is jouw pelgrimstocht en doe vooral waar je zin in hebt. 

Laat je echter niet gek maken door de normen en waarden van anderen. 
De camino voor 60-plussers is jouw weg!

Eigenzinnig pelgrimeren? Gewoon doen!

Pelgrimeren is in mijn beleving iets anders dan presteren of ontberen. Het is een tocht naar binnen en hoe je deze tocht aflegt, maakt feitelijk niet uit. Als je aan het eind van de tocht een Compostelaat of Testimonium wilt ontvangen, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Eén daarvan is dat je moet lopen of fietsen. Een fiets met trapondersteuning mag ook. Je kunt ook gebruik maken van een ezel of paard als je dat leuk vindt.

Wat je beleeft tijdens de pelgrimstocht is strikt persoonlijk. Omdat je op de fiets bent, kun je af en toe een stukje omfietsen om iets bijzonders te bekijken. Voor mij hoort bezoeken van een oorlogsbegraafplaats of een bijzonder museum ook bij pelgrimeren. Omdat ik graag Lourdes wilde bezoeken, hebben we na Moissac een stuk omgereden naar Saint-Jean-Pied-de-Port, de plek waar we in navolging van Karel de Grote de Pyreneeën over wilde steken.

Maar het pelgrimeren is ook een spirituele tocht. Voor mij was het een voorbode van een grote verandering in mijn leven. Ik leerde dat hoe meer je los durft te laten, hoe beter er voor je gezorgd wordt. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat ik mijn werk heb opgezegd en voor mijzelf ben begonnen. In het volle vertrouwen dat het goed zou komen; een vertrouwen dat ik tijdens de tocht heb mogen ontwikkelen.

Gemak dient de mens

Er zijn tal van georganiseerde reizen. Je kunt elektrische fietsen huren en je bagage laten vervoeren van hotel naar hotel. Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar je kunt zelf wel zoeken op georganiseerd pelgrimeren of georganiseerd de Camino lopen of fietsen. 

Wat ik zelf heb meegemaakt, is dat ik door een knieblessure rust moest nemen. Omdat ik met een vriendin fietste heb ik twee keer gebruik gemaakt van taxivervoer zodat mijn vriendin kon doorfietsen. Een taxi regel je gewoon onderweg bij een toeristenbureau of je hotel.

De camino voor 60-plussers begint rustig!

Ik heb al gezegd dat trainen en oefenen voor vertrek belangrijk is. Zeker als je wat ouder bent. Maar we leven hier wel in een plat landje en je zult moeten wennen aan de bergen en heuvels onderweg. Als je hier met gemak 20 kilometer wegstapt, dan zul je merken dat dit in de bergen anders is. Met de fiets is dat verschil nog groter. 

Houdt er rekening mee dat een berg op fietsen een stuk zwaarder en langzamer gaat dan je verwacht. Toen ik nog geen elektrische fiets had, werd ik op een steile helling soms voorbij gelopen door wandelaars, zo langzaam fietste ik. Regelmatig moest ik afstappen stukjes om te lopen. Geen pretje met een zwaarbeladen fiets. Met elektrische ondersteuning gaat het makkelijker, maar nog steeds niet zo snel dat je afstanden van 100 km per dag moet inplannen.

gewicht fiets

Het is daarom goed om zeker de eerste dagen niet te lange tochten te maken. Beperk je tot maximaal 15 kilometer lopen en tot 60 kilometer fietsen. Als dat goed gaat, kun je de afstand verhogen. De meeste mensen zijn de eerste dagen overmoedig en moeten daar later de prijs voor betalen.

Genieten van de camino

Ieder mens geniet op zijn eigen manier. Ik ken een echtpaar van 67 en 72 jaar die na hun pensionering verslingerd zijn geraakt aan het lopen van pelgrimroutes. Zij vertelden dat ze thuis iedere dag wandelden en dat ze in voorbereiding van de Camino de afstand iets groter maakten.

Tijdens de Camino lopen ze ongeveer 15 kilometer per dag en vinden het heerlijk er af en toe heerlijk om maar een kilometer of 7 te lopen en te genieten van een heerlijke maaltijd en wat te slenteren in een leuk plaatsje.

"Het gaat om het onderweg zijn. Het is belangrijk om te genieten en naar je lichaam te luisteren."

Volgend jaar gaan ze weer!

En soms is het balen

Na en dag of 5-7 krijgen de meesten van ons een inzinking. Je lichaam is moe, de dagen herhalen zich en je vraagt je af waar je in vredesnaam aan begonnen bent. Als je daar eenmaal doorheen bent, begint het echte pelgrimsgevoel.

Zorg dat je in ieder geval die eerste week blessurevrij doorkomt, zodat je van de weken erna optimaal kunt genieten (al zul je zeker wat lichamelijke mankementen krijgen zoals blaren, schuurplekken, zere schouders, pijnlijke knieën enz.). Ik vond het vroeger verstandig om iedere vier dagen een rustdag in te plannen, maar tegenwoordig vind ik het fijner om langere afstanden af te wisselen met een korte (als dat mogelijk is). 

camino voor 60-plussers

Drukte onderweg! - Wat kan het tegenwoordig druk zijn op de camino!

In verband met corona had ik gedacht dat er in 2021 minder mensen op weg zouden zijn. Maar door corona zijn er minder slaapplekken en is het ongepland lopen voor veel pelgrims een uitdaging. 

Ook dit jaar krijg ik veel berichten over de drukte. Iemand vertelde dat ze 10 km extra had moeten lopen voor een slaapplek. Iemand anders vertelde dat ze de hele nacht door had gelopen en uiteindelijk helemaal gelukkig was toen ze Santiago de Compostela in de ochtendschemering zag liggen. 

Als je hier niet mee om kunt gaan, doe je er goed aan je overnachtingen vooraf te regelen. Ik vind het vreselijk om een hele dag te lopen met de vraag in mijn hoofd of ik die middag of avond een slaapplaats zal vinden. Dat avontuur maakt de reis voor mij minder leuk, dus als ik verwacht dat het druk is, regel ik de overnachtingen ruim van tevoren.

Ik ontdekte dat ik een controlefreak was!

De eerste Camino, we waren toen iets over de 50, hielden we een strak ritme aan. Ik ontdekte dat ik een behoorlijke controlfreak was. (Daar hebben meer mensen last van die in het onderwijs werken – je kunt hier een test doen om te kijken of jij ook een controlefreak bent.). Het excuus was dat we de tochten planden in schoolvakanties en natuurlijk wel op tijd weer terug moesten zijn. 

We hadden vooraf alle overnachtingen gepland en als we het schema los zouden laten, zouden ze alles moeten overboeken. 

Die eerste tocht was echt nodig om de controle los te leren laten. Bij de volgende tocht planden we nog maar 3 dagen vooruit en dat doen we soms nog steeds als het erg druk is. Tegenwoordig boeken we rond een uur of 11 het hotel waar we die avond willen overnachten en als er veel overnachtingsmogelijkheden zijn zien we wel. De afstanden hangen meer af van de route, onze motivatie en vooral ook van het weer.

Goede spullen

Zorg voor goede spullen. Bezuinig als je loopt niet op je rugzak en zeker niet op je schoenen. Ik heb een artikel geschreven over de beste schoenen om lange afstanden mee te lopen. Lees het en neem het mee in je overwegingen als je schoenen gaat uitzoeken.

Als je gaat fietsen, laat je dan goed voorlichten over een goede (elektrische) toerfiets als je gaat fietsen. Ga naar een fietsenmaker die verschillende merken heeft, zodat je goed kunt vergelijken. Ik heb mijzelf goed voorbereid via internet. Daarna ben ik in gesprek gegaan met een fietsenmaker, die mij – gezien mijn leeftijd – eerst een fiets met een lagere instap adviseerde, maar later helemaal meeging in mijn keuze voor de Cannondale. Geen dag spijt gehad van deze sportief ogende toerfiets. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over pelgrimeren op een elektrische fiets

Als je loopt, moet je je schoenen goed inlopen. De meest voorkomende kwaal zijn blaren en die kun je enigszins voorkomen door een goede voorbereiding. Je kunt lezen wat je kunt doen als je moet doorlopen met blaren.

Smokkelen op de Camino mag best!

Het voordeel van de Camino Frances is dat er de meeste voorzieningen zijn. In het algemeen zijn er iedere 5 kilometer wel plekken waar je kunt overnachten (als er plaats is).

Iedere andere Camino kan betekenen dat je langere afstanden moet lopen. Wees niet te streng voor jezelf! Als de afstand van 25 kilometer naar het volgende hotel je niet aanstaat, onderzoek dan of een taxi je een aantal kilometer op weg kan helpen. Je smokkelt dan wel wat kilometers, maar je kan daarna gewoon genieten van de rest van de tocht.

Is pelgrimeren iets voor 60-plussers?

Natuurlijk is de camino voor 60-plussers!

Kies wel een manier uit die goed bij je past en laat je niet gek maken door jongelui of superfitte oudjes die aanmerkingen maken op jouw manier van pelgrimeren. Blijf er alles aan doen om gezond en fit te blijven, dan zal het je zeker lukken om een Camino te lopen. En wil je liever dichter bij huis blijven? Overweeg dan een meerdaagse wandeling of pelgrimstocht in Nederland of kijk eens bij andere Europese pelgrimroutes

Mijn belangrijkste advies voor wandelaars om niet ongetraind op pad te gaan. Ik kan je echt adviseren om te onderzoeken of een wandeltraining van Wanda iets voor je zou kunnen zijn. Ze geeft goede adviezen zodat je jouw camino zorgeloos kunt maken. 

Camino lopen zonder blessures

volg je droom

Droom jij ervan om de Camino, het Pieterpad, de PCT of een andere mooie wandeltocht te maken?

Train wanneer jij wilt

Wil je zelf bepalen wanneer je op pad gaat en niet afhankelijk zijn van een groepstraining?

Verbeter je techniek

Wil je je wandeltechniek verbeteren om nog makkelijker en verder te wandelen?

Als je enthousiast bent en wilt lopen naar Santiage de Compostela, dan raad ik je de gids aan die ik heb geschreven over lopen naar Santiago de Compostela. Je kunt de complete gids over de camino lopen hier helemaal bekijken

Laat een reactie achter

Jouw adviezen kunnen anderen helpen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

delen:

Meer...

Inhoud