Wij-leven.nu

Pelgrimeren

Eigenzinnig pelgrimeren voor vijftigplussers

testimonium Rome

Pelgrimeren op de fiets? Op een eléktrische fiets? Dat kan niet! Een pelgrimstocht is een soort boetetocht. Je moet pijn lijden. Fietsen is te makkelijk en elektrisch fietsen is gewoon vakantie houden. Niets spiritueels aan. Het zou verboden moeten worden!

Pelgrimeren op je eigen wijze...

Het is een soort ongeschreven regel van ervaren pelgrims. Als je niet lijdt, ben je geen goede pelgrim. Je moet afzien en  zo min mogelijk geld uitgeven. 

Toen ik me voorbereidde op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella, kreeg ik de indruk dat eigenzinnig pelgrimeren niet was toegestaan. Integendeel het pelgrimeren zou uit een grote hoeveelheid regels bestaan waaraan je moest voldoen. Hoe meer ik me zou conformeren aan deze richtlijnen, hoe beter ik zou pelgrimeren.

Als ik deze oordelen over goed of fout pelgrimeren niet opzij had geschoven, was ik er nooit aan begonnen.  Ik houd er namelijk niet van om na een lange regenachtig fietstocht in een natte tent te kruipen. Ik houd er ook niet van om een slaapzaal te delen met luidruchtige snurkers. Ik wilde op mijn eigen manier pelgrimeren, op een manier die bij mij past als vijftig- (inmiddels zestig-)plusser. 

Uiteindelijk heb ik een pelgrimstocht gemaakt, precies zoals ik het zelf wilde. Ik ben uitgegaan van mijn mogelijkheden en van mijn persoonlijke budget. De tocht naar Santiago de Compostela heb ik gemaakt op een toerfiets zonder trapondersteuning, de weg naar Rome heb ik volbracht op een elektrische fiets. Ik heb gelogeerd in hotels en maakte onderweg gebruik van booking.com als dat zo uitkwam.  

Pelgrimeren doe je namelijk op je EIGEN manier. 

eigenzinnig pelgrimeren

En natuurlijk moet je af en toe ook afzien…

Eigenzinnig pelgrimeren? Gewoon doen!

Pelgrimeren is in mijn beleving iets anders dan presteren of ontberen. Het is een tocht naar binnen en hoe je deze tocht aflegt, maakt feitelijk niet uit. Als je aan het eind van de tocht een Compostelaat of Testimonium wilt ontvangen, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Eén daarvan is dat je moet lopen of fietsen. Een fiets met trapondersteuning mag ook. Je kunt ook gebruik maken van een ezel of paard als je dat leuk vindt. 

Wat je beleeft tijdens de pelgrimstocht is strikt persoonlijkOmdat je op de fiets bent, kun je af en toe een stukje omfietsen om iets bijzonders te bekijken. Voor mij hoort bezoeken van een oorlogsbegraafplaats of een bijzonder museum ook bij pelgrimeren. Omdat ik graag Lourdes wilde bezoeken, hebben we na Moissac een stuk omgereden naar Saint-Jean-Pied-de-Port, de plek waar we in navolging van Karel de Grote de Pyreneeën over wilde steken.

Maar het pelgrimeren is ook een spirituele tocht. Voor mij was het een voorbode van een grote verandering in mijn leven. Ik leerde dat hoe meer je los durft te laten, hoe beter er voor je gezorgd wordt. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat ik mijn werk heb opgezegd en voor mijzelf ben begonnen. In het volle vertrouwen dat het goed zou komen; een vertrouwen dat ik tijdens de tocht heb mogen ontwikkelen. 

Pelgrimeren na je vijftigste

Voor vrouwen rond de vijfig is een pelgrimstocht een mooie manier om de overgang te markeren. 

Als je de vijftig passeert verandert het lichaam. Bij mij was het goed zichtbaar, omdat ik in een korte periode meer dan tien kilo aankwam. Ik hoopte door de pelgrimstocht af te vallen, maar dat bleek een illusie. Uiteindelijk zou ik een methode vinden om resoluut af te rekenen met dit extra gewicht, maar dat was pas later.

Voor mannen en vrouwen van vijftig en verder, is het hebben van een goede gezondheid en conditie steeds belangrijker. Een deel van deze website gaat over afvallen en conditie opbouwen. Ook geef ik tips over je eigen veiligheid en je gezondheid onderweg.

Op mijn zestigste heb ik mijn fiets ingeruild voor een elektrische fiets. Ik kreeg te veel last van mijn knieën om in de bergen te fietsen. Twee jaar geleden heb ik hierop de pelgrimstocht naar Rome gemaakt. In het begin schaamde ik mij een beetje, achteraf ben ik blij dat ik op deze manier nog steeds lange fietstochten in de bergen kan maken.

De voorbereiding

Niet alleen lichamelijk moet je voorbereid zijn op de tocht, ook een praktische voorbereiding is noodzakelijk. Uiteraard begin je met het kiezen van een religieuze bestemming (anders is het geen pelgrimstocht). Daarna stippel je de route uit en ga je erover nadenken hoe je de tocht wilt volbrengen. Ga je fietsen of lopen? Neem je een tent mee of kies je voor hotels? Maak je de reis in één keer of verdeel je de tocht in verschillende etappes? Wat wil je beslist zien?

Als je wilt pelgrimeren op de fiets, is het verstandig te bedenken hoe jij – en met name je fiets – weer terugkomt in Nederland. Hier kun je alles lezen over het vervoeren van je fiets in Europa. Zo kun je je goed voorbereiden op een fietstocht. 

Uiteraard zijn er nog veel meer overwegingen bij de voorbereiding van je pelgrimstocht. Ga je alleen of samen? Maak je gebruik van een georganiseerde reis die bijvoorbeeld je bagage vervoert van hotel naar hotel? Als je wilt fietsen kun je een (elektrische) fiets in Spanje huren, zodat je niet hoeft na te denken over het vervoeren van een fiets. Het is maar net hoe makkelijk of moeilijk je het jezelf wilt maken.

Tot slot kun je op reis gaan met een levensvraag. Dit hoeft niet. Ik ken mensen die de reis blanco maken. Anderen willen aan het eind van de reis duidelijkheid of een specifiek inzicht over een onderwerp. Houd er echter rekening mee dat het pad je soms andere dingen brengt dan je verwacht.

4/5

” Als ik op 60-jarige leeftijd de mogelijkheid krijg om te stoppen met werken maak ik een jeugddroom waar. Op de fiets naar Santiago de Compostella. Dit is mijn reisverslag, mijn dagboek met al mijn gevoelens, mijn keuzes, mijn zekerheden en onzekerheden.”

5/5

Mireille Madou heeft een boek geschreven waarin Jacobus de Meerdere centraal staat. Ze beschrijft het beeld dat in de loop van de eeuwen van de apostel is gevormd op basis van geschreven bronnen en mondelinge tradities. Dit prachtige boek bevat talrijk onbekende illustraties, bijna alle in kleur.

De schelp en het Compostolaat

pelgrimspaspoort, credential

Als je een Compostolaat (Santiago de Compostella) of Testimonium (Rome) wilt ontvangen, is het van belang dat je een pelgrimspaspoort koopt. Deze laat je onderweg afstempelen. Als je naar Santiago de Compostella fietst, neem je natuurlijk een jakobsschelp mee.

Het symbool voor een pelgrimstocht naar Rome is minder bekend. In de twaalfde eeuw droeg men twee gekruiste sleutels mee. Tegenwoordig kun je kiezen voor een medaillon van Petrus of je kunt een vlaggetje van Vaticaanstad op je fiets bevestigen.  Natuurlijk kun je twee oude sleutels aan elkaar lassen en zo je eigen symbool maken.

De eigenzinnige wandelaar

Als je in Spanje loopt wordt de pelgrimsroute goed aangegeven. Je loopt daar zelden helemaal alleen, sommige stukken van de pelgrimsroute zijn druk. Dat geeft gezelligheid en saamhorigheid, maar als je de weg liever alleen of in stilte aflegt, kun je dit duidelijk aangeven. Men respecteert elkaar hierin. 

Start je eerder dan moet je rekening houden met eenzaamheid. Je zult uren lopen zonder dat je anderen tegenkomt. Je zult twijfelen over de route en het zal soms niet makkelijk zijn een plek te vinden om te overnachten. Als je een paar kilometer verkeerd loopt, ben je soms uren langer onderweg. 

Pelgrimeren op de (elektrische) fiets

Pelgrimeren op de fiets betekent dat je met andere dingen te maken krijgt, dan wanneer je loopt. Omdat je niet altijd gebruik kunt maken van een gemarkeerde route, maak je gebruik van fietskaarten, een GPS of van de navigatie op je telefoon. Het kiezen voor goede routes vergt wat handigheid. Bovendien moet je weten wat je moet doen als de route die je hebt bedacht niet berijdbaar is (wegwerkzaamheden, onverhard wegdek etc.).

Ook moet je de fiets goed verzorgen en kleine reparaties kunnen uitvoeren. Zo hebben wij een cursus bij een fietsenmaker gevolgd om te leren hoe je remblokjes  vervangt, banden plakt en/of verwisselt en hoe je de ketting bijstelt. Bij een elektrische fiets is dat allemaal wat ingewikkelder en kun je niet alle reparaties zelf uitvoeren.

De actieradius van je batterij is iets waar je rekening mee moet houden als je elektrisch fietst. Vaak is je display niet betrouwbaar in de bergen. Het ene moment geeft deze aan dat je nog 75 km kunt fietsen om vervolgens, tijdens een klim, aan te geven dat je nog maar 10 km vooruit kunt. De afstand die je werkelijk kunt fietsen is afhankelijk van de hoeveelheid ondersteuning die je nodig hebt en het vermogen van je batterij. 

Beschermengelen tijdens de tocht

Als je denkt dat het allemaal moeilijk en ingewikkeld is, kan ik je gerust stellen. Onderweg kwamen we regelmatig mensen tegen die ons hebben geholpen. Op den duur zijn wij dit beschermengelen gaan noemen. De jonge vent die ons hielp met het plakken van de eerste lekke band, de hotelier die ons gratis een stalling voor de auto aanbood, de vrouw die ons op een snikhete dag naar binnen haalde om een ijsje te eten. Als je er open voor staat, kom je de mooiste mensen tegen. Ook dat is een onderdeel van het eigenzinnig pelgrimeren.

pech met de fiets

Buen Camino

Al met al is deze website een grote verzameling van adviezen en tips voor iedereen die een pelgrimstocht willen maken zijn of haar eigen wijze. Ik hoop dat ik je kan helpen om de eerste stap te zetten.

Confucius heeft ooit gezegd “De weg zelf is je bestemming”.
Met deze gedachte in het achterhoofd wens ik je een Buen Camino, een goede weg!

Laat een reactie achter

Jouw adviezen kunnen anderen helpen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Misschien ook interessant:

Inhoud van het artikel